keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Saunan esittelyä & muita arjen asioita..

Viime sunnuntaina vietimme koko perhe taas kunnon ulkoilupäivää. Itseasiassa olemme olleet ulkona nyt todella paljon sään muututtua aurinkoisemmaksi ja päivän pidentyessä.
Ukko kaataa edelleen puita saunan takana ja siistii ryteikköä.. Hänellä on kuulemma päässään metsänhoitosuunnitelma minun ilmaistuani huoleni, että jääkö mitään puita pystyyn saunan taakse. Kuulemma jää, ja paljonkin, ja lisää puita tullaan raivauksen jälkeen istuttamaan kaadettujen tilalle. Hyvä niin..



Me muut olemme pienesti avustaneet puuhommissa tekemällä haketta pienistä oksista. Niin kauan aina, kun pikkuneidin mielenkiinto on riittänyt, tai pikkuherran unet ovat olleet hyvät..

Sinä kauniina sunnuntaipäivänä räpsin myös muutaman kuvan ja ajattelin esitellä pesupaikkamme..


Saunan, nimittäin.

Siitä lähtien, kun muutimme, muuttuivat pesukäytäntömme täysin.
Rivarikolmion suihkutiloista omakotitalon puusaunaan..


Saunan edessä tönöttävä omenapuu. 

Kuuma vesi lämmitetään samalla kuin kiuaskin. Peseminen tehdään pesuvadeilla. Kunnon talvipakkasilla saunan lämpeäminen kestää 2-3 tuntia. Eli hetken mielijohteesta ei enää pääse heti pesulle..



Muistini mukaan sauna on joskus kauan sitten ollut pieni talo jollekin perheelle.. En osaa sanoa milloin, sen vain tiedän että nykyisen talon hirret on siirretty tänne joskus 30-luvulla,niin sauna on varmaan vanhempaa tekoa.. 
Saunan toisessa osassa, nykyisessä puuliiterissä, oli silloin kanala. 




Ukon isoisä on joskus, luullakseni 80-luvulla, rakentanut saunan pukuhuoneen. Ikkunat ovat kuulemma vanhasta kioskista saadut. On isopappa aikoinaan osannut, ja vielä kierrätysmateriaalilla.. :)


Saunassa peseytyminen ei ole ollut mielestäni hankalaa. Alkuvuosina pikkuhiljaa selvisi yhtä sun toista, mikä saunassa oli vialla.. Nyt niitä on tässä vuosien aikana vähän korjattu. Suurin ongelma taisi olla vesiputken jäätyminen. Siihen löytyi ratkaisu, kun putki sai eristeet suojakseen, kun pihaa samalla kaivettiin auki muutama vuosi sitten.. 


V. 2016 kesällä kaivettiin piha auki vesiputkia ja sähköjohtoja varten. 

Sauna on vanha ja huonosti eristetty,  etenkin pukuhuoneessa...  Mutta se on toimiva. Ja siellä on tunnelmallista käydä sen pari kertaa viikossa. 
Mutta se saunasta.. 




Päivät ovat olleet niin keväisiä, vaikka lunta on vielä paljon maassa. Nautimme ulkonaolosta ja toivottavasti pian tulevasta keväästä ja lämmöstä. 


Pikkuneidin kanssa kylvetyt herneet ja krassikin ovat nousseet mullasta.. :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mites edellinen vuosi menikään..

 Aikamoinen vuosi taas takana..😁  Tuli katsottua suurin piirtein kuvat läpi kännykästä ja siitä aina näkee, mitä kaikkea on vuoteen mahtunu...