Itselläni nyt toinen kirjoitus, ja tällä kertaa yhteiseksi aiheeksi valittu puutarhan marjat.
Meidän pihalta löytyy 10 viinimarjapuskaa, yksi aroniapuska ja 2 mansikkapenkkiä, joista vain toinen on tällä hetkellä käytössä.. Ja tulevaisuudessa myös pieni kukkula täynnä tyrnipuskia, kunhan ne siitä vuosien aikana kerkeävät kasvamaan.
Viinimarjoja ja aroniaa ollaan saatu ihan hyvin viime vuosina, mutta mansikan kanssa on vähän takkuillut. En tiedä ovatko muurahaiset tai jokin hometauti syynä, mutta nyt kahtena viime vuonna ollaan saatu huonosti satoa.
Saa nähdä miten tänä vuonna käy. Alku näyttää ainakin lupaavalta.. Mansikoita on 4 eri lajiketta, honeoye ja polka ainakin näin äkkiä muistettuna löytyvät.
Viinimarjoja on punaisia, mustia ja valkoisia. Hiukan keräilen niitä pakkaseen, mutta suurin osa menee meillä mehuksi. Puskia on 10 kpl, mutta niistä 2 taitaa olla siirron takia aika heikolla hapella käyviä.. Muutamat kituvat oksat, joihin tulee vähän lehtiä ja vielä vähemmän marjoja...
Aronia |
Aronia on aika uusi tuttavuus. Kokeilin 2 vuotta sitten ekan kerran tehdä hilloa aroniasta. Marja on aika hapan, joten lisäsin hilloon omenaa ja kyllä jonkin verran sokeriakin... Ihan hyvää tuli, yritän ehtiä tänä vuonna tehdä uudestaan. Viime vuoden marjat jätin linnuille, silloin en oikein raskaana ollessa innostunut mistään ylimääräisistä hommista...
Ajattelin aronian muutenkin olevan hyödyksi minulle. Sairastan nimittäin kilpirauhasen vajaatoimintaa, ja luin aronian olevan todella jodipitoinen. En tiedä auttaako asiaa, mutta ei kai pieni jodilisä ole näin vajaatoiminnasta kärsivälle haitaksikaan.
Tyrnit ukko istutti viime kesänä (taisi olla viime kesänä, nyt en muista, äitiaivot.....) pieneen mäkeen. Noilla puskilla kestää monta vuotta vielä, ennen kuin ovat kasvaneet ja tuottavat hyvin marjoja. Tyrneillä pitää olla "ukot" ja "akat", ilmeisesti eivät muuten pölyty..
Raparperi, herukat ja taustalla luumupuut. |
Ennen kuin omat tyrnipensaat ovat kasvaneet, niin saadaan anopilta tyrniä.
Kaikki marjapensaat ovat vanhoja puskia, isoäidin aikana istutettuja. Vain mansikat ja tyrnit ovat ukon itse tekemiä istutuksia.
Luumupuu |
Saamme hyvin paljon ja erilaisia marjoja jo pelkästään omasta pihasta. Ja onneksi lähellä, kävelymatkan päässä, ovat metsät, joista saamme myös mustikkaa ja vadelmaa.
Marjojen lisäksi pihallamme on myös raparperipuskia, luumu-ja omenapuita.
Omenapuu |
Olen iloinen että aikoinaan entiset asukkaat ovat niin paljon laittaneet hyötykasveja ja - puita pihaan. Muuten meillä olisi istutushommia paljon edessä, jos kaikki tämä puuttuisi. Pihalla on aikoinaan ollut aika paljon enemmänkin kaikkea, mutta suunnitelmat ovat muuttuneet ja pihaa muutettu, sekä meidän että edellisten toimesta. Tiedän, että 80-90 - luvulla täältä löytyi myös vadelmapuskia, enemmän mansikkapenkkejä ja jopa viljaa oli jollain tontin nurkalla viljelty. Olen nähnyt myös valokuvan, mistä näkee että koko tontti on ollut talon ympärillä täyteen ahdettu perunaa.. Eli nykyisen nurmikkopihamme tilalla oli joskus kunnon perunapelto! Ei voi kuin ihailla isovanhempien ahkeruutta, kun halusivat omaa ruokaa viljellä.
Mitäs muuta tänne... Vähän ollaan sairasteltu viime kuussa, nyt toivottavasti pysytään taas pitkään terveinä.
Perunat ovat kasvaneet hyvin kasvihuoneessa, samaan aikaan avomaan perunan lehdet vasta puskevat ylös maasta.
Tomaatintaimet ovat kasvaneet yllättävän hyvin! Samoin purjot. Purjoista ei kauheasti ole kokemusta, joten en tiedä miten hyvässä vaiheessa nuo ovat, mutta hengissä ainakin ovat pysyneet. Muuta en kauheasti kerennyt tänä vuonna kasvattaa, mutta jos nuo onnistuvat, niin olen tyytyväinen.
Niin ja kokeiluni siementen kanssa... 😂😅 Laitoin jo joku aika sitten ruukkuun kukansiemeniä. Piti kokeilla miten hyvin nämä lähtevät kasvuun.. Tässä tulos..
Juu, enpä taida hortonomiksi ryhtyä... 😂
Muuten täällä ollaan nautittu kesäisestä (ja nyt kirjoittaessani sateisesta) säästä... Viimeiset muksun kerhopäivät ovat ohi ja päästään olemaan kotona (puuhaamaan kasvimaalla)..
Tähän loppuun vielä muut blogit, jotka kirjoittavat samasta aiheesta:
Sorakukka https://sorakukka.com/?p=361
Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/06/unelmana-omavaraisempi-elama-puutarhan.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/06/vanhat-vadelmapensaat-ja-muut-marjat.html
Palokankaan pientila https://palokankaanpientila.blogspot.com/2019/06/yhteispostaussarja-eteneminen-ja.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/06/suuntana-omavaraisuus-osa-5.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/06/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-5.html
Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/05/hillot-hyytelot-pakastemarjat-ja-muut.html
Pienen pieni Farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=654
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=2091
Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/06/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html
Maalaiskaupungin piha https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/06/suuntana-omavaisuus-ja-puutarhan-marjat.html
Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=1930
Alussa oli Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/06/kesa-se-tulla-jolkottaa.html
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/06/03/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-5-puutarhan-marjat
Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/?p=1975
Jovelassa/ Omavarainen https://www.omavarainen.fi/l/puutarhanmarjat
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=18217
Onpa tuo aronia nätti nuppuineen! Meilläkin on joitain vanhoja marjapuskia täällä, niin vanhoja, että sanoisin iäksi ainakin 50 vuotta ja edelleen tekevät marjaa. Viime vuonna tosin jättiläispunaherukka ei tehnyt juuri lainkaan marjoja, vaikka yleensä se on ollut ihan täynnä niitä. Liekö kuivuus vienyt sadon. Pitää nostaa hattua menneiden sukupolvien yrittelijäisyydelle ja sillekin, että heidän vuokseen meillä todennäköisesti on näitä sitkeitä marjalajikkeita, jotka jaksaa tehdä satoa jopa sukupolvelta toiselle :)
VastaaPoistaOn se Aronia nätti, ja etenkin syksyllä kun lehdet muuttuvat aivan punaisiksi.. :)
PoistaHei, kiinnostaa hurjasti, mitkä teillä on kasvihuoneen kaarina ja millä ne on maassa kiinni. Näyttää tosi hyvältä, tuollaisen haluan pykätä seuraavaksi kun nykyinen menee rikki.
VastaaPoistaKasvihuone on todellisuudessa pressutalli... 😂 Ukko sen netistä tilasi, ja näin äkkiseltään kun muistan, niin jotenkin he (ukkoni ja appiukko) sen upottivat maahan,että tuli jykevä. Kasvihuonemuovit myös erikseen tilasi ja päälle laittoi. Ovet on ukko itse nikkaroinut,kätevä kun on käsistään. :)
PoistaMun purjot näyttävät ihan samoilta kun sun purjot. Sovitaan, että juuri tuollaisilta niiden kuuluu nyt näyttää :)
VastaaPoistaToivottavasti.. 😂 eiköhän ne siitä kasva, kun avomaalle pääsevät..
PoistaAroniasta tulee hyvää mehua ompun kanssa. Kantsii laittaa vaan hieman sitruunahappoa joukkoon hapokkuutta antamaan. Mansikoita en ole koskaan saanut onnistumaan jostain syystä.
VastaaPoistaTäytyykin pitää mielessä tuo mehu. 😊
PoistaAronia (ollaan saatu naapurista) on yksinään aika outo maku, väkisin vaatii mehuun kaveriksi jotain muuta. Tai no, juohan sitä jos ei muuta ole tarjolla :)
VastaaPoistaKieltämättä, kyllä jotain aronian kanssa pitää olla.. 😅
PoistaEnnen vanhaan oltiin aika tehokkaita ja omavaraisia tuon perunan kanssa :D Nykyisellään ehkä jakautuu kotiviljelijän huomio ja vaivannäkö moneen muuhunkin lajikkeeseen, eikä koko talvea haluta syödä ihan pelkkää perunaa.
VastaaPoistaAroniasta kuulis mielellään lisääkin vinkkejä, mitä siitä voisi tehdä ja mihin käyttää!
No, juu.. 😂 En kyllä pysty kuvittelemaan koko talvea pelkän perunaruuan varassa.. Ellei sitten olisi nälkävuosi.. 😅
PoistaAroniasta itsekin yritän laittaa korvan taakse kaikki vinkit. Sen verran vähän sitä on tullut käytettyä.. 😐
En tiedä onko tyrnin lehdissä miten jodia, mutta niistähän voi tehdä helposti teetä, jonka pitäisi olla terveellistä. Itse haaveilen saavani joskus tyrnejä pihalle, niille ei vain ole vielä paikkaa.
VastaaPoistaSiitä en myöskään tiedä (jodista), mutta lehdet ovat myös kuulemma erittäin c-vitamiinipitoisia. Tuon tee käytön olen myös kuullut ja sitä aion tulevaisuudessa käyttää, kunhan tyrnipuskat vain ensin vähän kasvavat. 😊
VastaaPoistaMun purjot ovat myös samannäköisiä ja ovat olleet yhtä surkeita joka vuosi, enkä ole niitä onnistunut koskaan kunnolla kasvattamaan. Viime vuonna olin syksyllä niin kiukkuinen kitukasvuisille purjoilleni, että jätin ne maahan ja kas vain ne kasvavat vain... :) En tiedä kuuluuko niiden olla monivuotisia tai voiko niitä enää tänä vuonna syödä, mutta siellä ne lavassa kasvavat ja ensimmäistä kertaa taidetaan päästä sormen paksuuden paremmalle puolelle. Helkkarin vaikea rasti kasvattaa purjoa tai kaaleja. Joka vuosi yritän ja aina menee ketuiksi.
VastaaPoistaMielenkiintoista.. Täytyykin selvittää, että ovatko ne monivuotisia ja katsoa miten ne kasvimaalle laiton jälkeen alkavat pärjäämään...
PoistaAronian jodipitoisuudesta en ole ennen kuullutkaan, kiitti vinkistä! Meidän töllin pihassa eivät ole edelliset asukkaat laittaneet muuta kuin herukkapensaita, vanhat, tuotteliaat puut ja pensaat ovat todellakin iso ilo :)
VastaaPoistaJuu, jostain netin syövereistä se tuli luettua, kun yritin selvittää mitä vitamiineja aronia sisältää. On ilmeisesti aika terveellinen ja ravintorikas marja. :)
VastaaPoista