maanantai 6. toukokuuta 2019

Suuntana omavaraisuus 2019.

Yhteispostaus "Suuntana omavaraisuus" - ryhmän kanssa.

Tomaatintaimet nousivat. 

Liityin mukaan muiden omavaraisuudesta kirjoittavien bloggaajien ryhmään. Vähän tosin näin jälkijunassa, koska kirjoituksia on jo tehty 3 kappaletta, heh heh... Mutta eipä tuo haittaa, kiitos kun sain liittyä joukkoon!

Ideana on siis julkaista joka kuun ensimmäisenä maanantaina postaus yhteisen aiheen tiimoilta. Tällä kertaa aiheena on maanparannus, vinkit kasvimaan tekoon ja aitaaminen.

Mutta ensin lyhyesti pieni esittely meistä, näin kesken kauden mukaan hypänneenä..
Olemme siis nelihenkinen perhe, minun lisäkseni perheeseen kuuluu työnarkomaani 😂 avokkini "ukko", 2016 vuonna syntynyt riiviötytär ja 2018 loppuvuodesta syntynyt poikamme.. :D
 Muutimme maalle kesän alussa v. 2015.
Meillä on (näköjään) ikuisuusprojekti saada talo valmiiksi ja enemmän neliöitä..
Lisäksi jaamme ukon kanssa saman mielenkiinnon kasvimaahan ja maalla asumiseen. Olemme jo monta vuotta pitäneet kasvi-ja perunamaita. Enimmäkseen omavaraisuutemme tällä hetkellä liittyy kasvimaahan ja puihin. Polttopuut saamme omasta metsästä.
Suunnitelmia tälle vuodelle on lyhyesti varmaan samat kuin aiempina vuosina: kasvimaat niin tuottoisaksi kuin vain jaksamme hoitaa.. Saada vuoden perunat ja porkkanat kasvatettua. Ja vuoden polttopuut, jos saatais kuivumaan ja varastoon.. Kaikki muu onkin kivaa plussaa vaan. :)
Valkosipulia alkaa jo nousta.. 


Palataas aiheeseen... Tosiaan maanparannus..
Meillä on pihan maa-aines aika savista. Ukon isovanhemmilla kesti kuulemma pitkään saada kasvimaat muokattua pehmeämmiksi.. Itse jatkamme samalla linjalla.

Anopin tutulta saamme joka vuosi aimo annoksen hevosenlantaa. Siitä satsista jaetaan myös anopin kasvimaahan ja heidän kesämökin kasvimaalle osa. Me kipataan kuorma kompostoitumaan saunan taakse.
Saunan takana onkin hmm, avokomposti..? En tiedä miksi sitä oikeasti kutsutaan...? Sinne joka tapauksessa viemme hevosenlannat, ruokakompostit, ja huussin jätökset. Lisäksi pihalta tulevat ruohot, heinät yms menevät myös samaan paikkaan maatumaan. Vähän erikseen kasat on jaettu, että ne varmasti kerkeävät maatua oikean ajan siellä, eikä vahingossa tulisi heitettyä esim huussijätteitä liian aikaisin kasvimaalle..
Ukko vetää joka kevät kunnon annoksen avokompostia kasvimailla, ja jyrsii maat sen jälkeen (monta monta kertaa)  sarvitraktorilla. Itse vielä lisään kasvirivejä tehdessäni pienen annoksen Biolanin kanankakkaa.

Mielestäni tämä menettely on tepsinyt hyvin. Maamme on pysynyt hyvänä ja ravinteikkaana, ainakin luulen niin,  kun katsoo satoa, ja sitähän riittää. Jyrsiminen on välillä mietityttänyt minua, että tuhoammeko madot kasvimaistamme, ukko nimittäin jyrsii maat aika perusteellisesti sen tehdessään.. Ilmeisesti emme, sillä joka vuosi kastematoja/lieroja näkyy kyllä hyvin.
Syksyisin sadon jälkeen kasvimaat on yleensä kynnetty.

Alusta lähtien on ollut selvää että viljelemme "luomusti". Eli jätämme ainakin keinotekoiset lannoitteet pois ja suosimme kompostoitua multaa, jota saamme itse tehtyä ja hevosenlantaa, jota saamme. Olen jopa kerran saanut kesäkukat kunnolla kukkimaan vain sillä että lisäsin ensin ruukun pohjalle kompostimultaa.


Mansikkapenkki & perunapelto.

Kasvimaa. 


Hmm, "vinkit kasvimaan tekoon ja aitaaminen"... Nämä ovatkin vähän vaikeita aiheita minulle.. Nimittäin kasvimaamme ovat olleet jo pitkään,vuosikymmeniä jo, olemassa. En ole itse ollut mukana perustamassa kasvimaitamme,joten tämän sorttinen tekeminen olisi minullekin uutta.. Tosin ukko on sanonut,että tulevaisuudessa kasvimaamme tulisi laajentumaan.. Että sitten joskus tulen minäkin olemaan tässä mukana ja näkemään millaista se kasvimaan teko olisi alkutekijöistä lähtien.. Joten nyt on vähän sellainen fiilis,että mitä minä pystyn neuvomaan asiasta,josta en oikeastaan tiedä kauheasti mitään...
Samoin aitaaminen. Sekin on tulevaisuuden homma, sillä peurat ja jänikset kyllä ahkerasti käyvät kesäisin visiitillä kasvimaalla.. Viime vuosina olen saanut suojattua esim punajuuret parhaiten harsoilla. Harvoin peurat ovat jaksaneet niitä repiä pois, ellei harson alta ole pilkottanut makoisia lehtiä.. Mutta todellakin,siitä on myös ollut juttua ukon kanssa ja näitä tullaan toteuttamaan paremmalla ajalla joskus.. Mitään niistä en pysty oikein kirjoittamaan, koska kokemusta ei ole ja pää lyö jotenkin tyhjää, etten viitsi puutaheinää kirjoittaa.. Ehkä hyödyn jonkun muun vinkeistä muissa jutuissa.Loppuun vielä laitan muiden saman sarjan bloggaajien linkit, jotka kirjoittavat omat juttunsa Suuntana omavaraisuus- sarjaan. :)
32 kommenttia:

 1. Kiva kun tulit mukaan. Miten iso tuo kasvimaasi on tällä hetkellä?

  VastaaPoista
 2. Ihana, että lähdit yhteispostaussarjaan mukaan. On kiva päästä seuraamaan teidänkin omavaraistelua! Aurinkoista toukokuuta!

  VastaaPoista
 3. Komeat on teillä kasvimaat!

  Ja kohta kaksikymmentä vuotta vanhaa pientilaa asuttaneena, remontoineena ja viljelleenä, voin kyllä vahvistaa asian, että on todellakin ikuisuusprojektia tämä! ='D

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Ja todellakin uskon tuon.. 😅 Nyt jo 3-4 vuotta ovat tuntuneet pitkiltä vuosilta ja hitaasti hyvä tulee.. :)

  VastaaPoista
 5. Kiva kun lähdit mukaan remmiin! Teidän tilanteenne kuulostaa hyvin tutulta: myös täällä puuhajoukkoihin kuuluu työnarkomaani mies, kolmevuotias riiviötytär ja 2018 syntynyt kuopus :D

  Upean näköiset kasvimaat teillä, innolla odotan mitä niistä sarjan edetessä kehkeytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Myös sinun blogia olen jo aiemmin lukenut ja innostusta saanut eri asioihin, mm. villiyrtteihin.. :) Kiva olla mukana. :)

   Poista
 6. Ihanan symmetriset kasvimaat. Kiva kun lähdit mukaan.

  VastaaPoista
 7. Ihanaa, että liityit joukkoomme :)
  Teillä on hienon näköiset kasvimaat. Vuoden perunat ja porkkanat ovat todella hyvä saavutus.

  VastaaPoista
 8. Ihanaa, että tulit mukaan porukkaan <3 Mukavaa toukokuuta!

  VastaaPoista
 9. Tervetuloa joukkoon! Äläkä suotta mieti sitä että tulit "keskenkaiken", sillä niin tein minäkin.

  VastaaPoista
 10. Tervetuloa mukaan poppooseen! Ihanaa, kun tulee uusia kivoja blogeja, joista voi ammentaa kokemuksia ja näkemyksiä :)

  VastaaPoista
 11. Mukavaa, kun saatiin teidät mukaan joukkoon! Teillä on niin hyvällä mallilla kaikki hommat jo tämän kevään osalta. Vähän kerrallaan levittämään kasvimaata, että lakkaa nurmikko näkymästä, siitä se etenee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Eiköhän se siitä sitten joskus laajene.. Vielä ei ole niin kiire sen asian kanssa. :)

   Poista
 12. Mukava, kun liityit joukkoon. Eihän tässä neuvoa tarvitse. Mukavinta on, kun kertoo omasta tekemisesta ja edistymisestä.

  VastaaPoista
 13. Kiva kuulla ajatuksia savimaan parantamisesta ja kokemuksia siitä että se on mahdollista :D

  VastaaPoista
 14. Juuh, siinä on tosin kestänyt.. :/

  VastaaPoista
 15. Kiva lukea teidän suunnitelmista! Meillä on haaveena kunnon mansikkamaa, toivottavasti ehdittäisiin se tässä lähitulevaisuudessa tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin toivotaan kunnon mansikkasatoa. Viime vuonna kävi jotain ja saatiin aika vähän hyväkuntoisia mansikoita.. :/

   Poista
 16. Mä olen miettinyt kanssa tuota jyrsimistä että haittaako se maassa olevia rihmastoja.. ehkä ajan kanssa tieto lisääntyy :) Tervetuloa mukaan joukkoon.

  VastaaPoista
 17. Tervetuloa joukkoon! Teillä näyttää kasvimaa tosi hyvältä. Kiva nähdä, mitä siellä alkaa kasvaa.

  VastaaPoista
 18. Ihan sama onko vanha talo vai uusi talo niin sitä puuhaa näyttää riittävän koko ajan. Meillä oli ensin vanha, jonka myimme kun olimme sen kokonaan purkaneet ja uudelleen kasanneet. Nykyisin asumme ihan uudessa itse rakentamassamme talossa, joka on aina jostain kesken. Hommia riittää, mutta eipähän tule tylsää.

  Isännän mukaan ainoa ero on siinä, että uuden talon nurkat on suorat ;)

  VastaaPoista
 19. Niinpä, hommaa kyllä riittää.. Onneksi remontin pitäisi jatkua tänä kesänä, niin tulee edes pieni fiilis että taas vähän homma edistyy.. :)

  VastaaPoista

Kesän kulkua

 Heinäkuu jo loppumaisillaan.. Kiirettä on edelleen pitänyt ja paljon erilaista puuhaa ollut.  Välillä tajuan miten harvoin tänne tulee enää...