maanantai 2. syyskuuta 2019

Suuntana omavaraisuus- kierrätys puutarhassaTaas on yhteispostauksen aika muiden omavaraisbloggaajien kanssa. Aiheena on kierrätys puutarhassa ja omien juttujen eteneminen.
Nyt on meillä ollut aika syödä satoa. Kaikki kypsyy yhtäaikaa. Tuntuu oudolta käydä kaupassa, kun kaikki vihannekset voi suurimmaksi osaksi jättää hyllyille. Kauppakärry näyttää hyvin epäterveelliseltä vihreän puuttuessa, mutta kun se vihreä löytyy kotoa jo valmiiksi.


Tällä hetkellä ollaan erittäin omavaraisia salaatin, kurkun, tomaatin, paprikan, munakoison, porkkanan, palsternakan, sipulin, nauriiden ja perunoiden suhteen.
Marjapensaista sain herukoita kerättyä jonkin verran pakkaseen. Kriikunoita olen jonkin verran jo hyödyntänyt, ja aroniat odottavat edelleen pensaissa.

Mehumaijalla kriikuna-omenamehua. Uusi kokeilu. 

Näitä emme sentään syö. Kunhan tutkitaan.. 

Pikkuherra on saanut syödä myös hyvin omia soseita oman maan perunoista ja vihanneksista..

Tällä hetkellä voisi säilöä ja kuivata vaikka mitä, mutta menen "katsotaan jos kerkeää" -asenteella. Muutamia mehuja olen keitellyt pakkaseen, muutamia maustepurkkeja kuivannut, mutta stressiä hommista olen yrittänyt välttää. Kaikkea ei ehdi, enkä edes yritä ehtiä. Hyvä sato on kuitenkin tulossa, joten "perusruokaa" riittää. Seuraava, minkä aion ehtiä kokeilla, on tehdä kesäkurpitsasta pikkelsiä. Uusi kokeilu sekin ja kesäkurpitsaa näyttää tulevan niin hyvin, että sitä voisi kerrankin säilöä jotenkin muutenkin kuin vain raasteena pakkaseen. Kukkakaalit valitettavasti epäonnistuivat, toukat iskivät niihin toistamiseen.

Ja itse aiheeseen...
Kierrätys puutarhassa. Miettisin ja miettisin.. Vaikea aihe jotenkin... Minusta meillä vain kierrätetään puutarhassa ruuanjämät.


Kuvassa ylhäällä on meidän saunan takana oleva avokomposti. Sinne olen kesän aikana heittänyt kaikki perkuujätteet kasvimaalta, siellä on kaikki syksyisin kerätyt lehdet ym pihalta tuleva "kasvijäte". Tuon kasan takana on omassa kohdassaan hevosen- ja ihmisenlanta.. 😂 Sinne käyn kippaamassa myös lämpökompostorin mullat n. 2 kertaa vuodessa.

Tämmöinen kasa kuoria lähtee kompostiin kierrätykseen yhden soppakattilan teon myötä. 

Pieniä määriä loppupeleissä tulee meidän ruokajätteistä, mutta olen ajatellut että on se parempi kuin ei mitään. Kaiken tuon yhdistelmä (avokomposti, ruokajätteet, hevosenlanta ja omat jätökset parin vuoden kompostoinnin jälkeen) on kuitenkin tehnyt kasvimaillemme hyvää, ainakin kun katsoo satoa.

Meidän "kierrätysastia":D

Ja erikoisin "kierrätysmenetelmä" löytyy meidän sisähuussista. Nyt jo neljä vuotta tätä vessaa käytetty ja omalla tavallaan hauska ajatus, että tätäkin "tavaraa" pystytään kierrättämään puutarhassa. Joillakin sukulaisilla oli oma totuttelunsa tuohon, mutta en minä sitä mitenkään ihmeellisenä pidä. Ulkohuussi tosin talvisin olisi minusta aika mielenkiintoinen, mutta siihenkin varmasti tottuisi. Tulevaisuudessa tämä huussi vaihtuu ihan vesivessaksi, mutta sitä ei tiedä milloin tuo tapahtuu. Ukolle olen jo toiveen jättänyt, että joskus olisi kiva olla oikea ulkohuussi jossain saunan lähellä, mutta sen sitten näkee koska semmoinen tulee... Mutta parasta hyötykierrätystä tämä kyllä on..

Tämän lisäksi, että meidän puutarhan kierrätys enimmäkseen liittyy maanparannukseen samalla, niin yritämme säilyttää aina kukkaruukut. Niitä käytetään keväisin taimien kasvatuksessa. Ruukkuja on turha heittää pois, kun niitä joka kevät kuitenkin jonkin verran tarvitsee..
Lisäksi, vaikkei kauheasti puutarhaan liity, niin me kierrätämme kaikki paperit, pullot, pahvit, metallit... Puutavarasta jää jonkin verran aina remontista hukkapätkiä, niitä hyödynnetään polttopuina..

Loppuun vielä muiden tekstit:

 Tsajut https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-8/
Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/…/unelmana-omavaraisempi… 
Omavarainen/Jovelassa https://www.omavarainen.fi/l/siemenpankki

Sarin puutarhat 
https://sarinpuutarhat.blogspot.com/…/satoa-ja-kierratysta…
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/…/omavaraisempaa…
Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=699
Caramellia https://caramellia.fi/syyskuun-kuulumiset/ 
Harmaa torppa www.harmaatorppa.fi
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/…/askeleitani-kohti… 
Kah-Villakoira https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/08/kesa-2019.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/…/omavaraistele… 
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/polyttajapenkin-kuulumisia/ 
Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/…/09/kerta-kierron-paalle.html 

Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/…/projekti… 
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=879 
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=2341

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/…/suuntana-omavaraisuus-8…

14 kommenttia:

 1. Minusta sisällä oleva kuivikekäymälä on ihan mukava. Työläämpi puhdistaa mutta mukava. Siitä saa oman hyötynsä irti. Meillä jätettiin vesivessan varaus lattian alle sitä silmällä pitäen että kun olen tarpeeksi rampa niin sitten otetaan posliini pytty käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas kerkesi edellinen asukas järjestämään jätevesiasiat kuntoon. Putket ja kaikki odottavat valmiina maan alla, vain pönttö ja asennus puuttuvat. Muuten olisi saattanut meilläkin jäädä pysyväksi kuivakäymälä, mutta kun tiedetään että tämä vesivessamahdollisuus on, niin kyllä se sitten tulevaisuudessa laitetaankin..

   Poista
 2. Meillä on tuvalla huussi ja kaupungissa vesivessa ja on todettava, että tuo puhtaalle vedellä jätösten huuhtominen tuntuu niin väärältä. Lisäksi se ei ole mitenkään edullisin vaihtoehto. Tosin onhan siinä omat hyvät puolensa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin kuivakäymälään tottuneena se vedellä huuhtelu tuntuu todella oudolta nykyisin... 😂😅

   Poista
 3. Olen harkinnut ulkohuussin hankkimista pihaan, kun menetimme vanhan navetan purussa. Varsinkin kesäisin siellä oli mukava käydä asioimassa!

  VastaaPoista
 4. Upeaa satoa olette saaneet! Hyvältä kuulostaa tuo mehu. On muuten ihan totta, että ostoskärryn sisältö näyttää tähän aikaan vuodesta kovin erilaiselta kuin muulloin. Mukavaa syyskuuta!

  VastaaPoista
 5. Mehu oli ihan onnistunutta. Niin, eipä sitä kesäisin enää kaikkea tartte kaupasta.. 😄

  VastaaPoista
 6. Sen lisäksi ettei tuoreksia tarvitse ostaa kaupasta tuo iloa myös havainto, että monet itse viljellyt tuotteet on paljon paremman makuisia kin ��

  VastaaPoista
 7. Voi näitä satokuvia <3 Ihanaa että teillä onnistui noin hyvin! Näistä vessa-asioista pitäisi kirjoittaa enemmänkin. Talossa on siis vesivessat ja edellisten asukkaiden laittama pienvesipuhdistamo. Navetalla eli toimistolla on kuivakäymälä ja aitan päädyssä on kunnostusta odottava perinteisempi huussi. Mutta pakko myöntää että vesivessaa tulee käytettyä ihan tarpeettoman paljon. Hukkaan menee kaikki ne ravinteet :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että sama ajatus tulee joka kerta mieleen sitten kun joskus vesivessaan ollaan vaihdettu:sinne ne hukkaan menee.. 😅😂

   Poista
 8. Huussikierrätys kunniaan!

  Naurahdin tuolle: "Kauppakärry näyttää hyvin epäterveelliseltä vihreän puuttuessa" :D Ajatus on käynyt itselläkin mielessä. Oikeen näen miten kärryvahtaajan yläpuolella leijuu ajatuskupla, että ei tekis pahaa tollekaan vähän vihanneksiakin ostaa :D

  VastaaPoista

Uusi vuosi tuo tullessaan...mitä..?

 Uuden vuoden aatto... Taas yksi vuosi mennyt. Kävin piruttain katsomassa mitä olin edellisiin kahteen vuoteen kirjoittanut uuden vuoden aat...