maanantai 7. lokakuuta 2019

Suuntana omavaraisuus- Sato

 Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/…/unelmana-omavaraisempi…

Rakkautta ja maanantimia 
 Caramellia 
 Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/…/omavaraisuutta-vuonna-2019…

Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=2992


On yhteispostauksen aika! Ja pienen tietokone mokan ansiosta blogilista löytyykin heti jo alusta... 😅 Siinä siis muut mukana olevat kirjoittajat heti alkuun.

Aiheena tällä kertaa sato.
Me viljelimme tänä vuonna kasvimaalla pääasiassa perunaa, sipulia ja valkosipulia, porkkanaa, palsternakkaa, purjoa, naurista ja kesäkurpitsaa.  Kasvimaalla oli myös punajuuria, herneitä ja papuja, mutta ne epäonnistuivat tänä vuonna.  Etenkin punajuuret ja lantut, niitä ei tullut ollenkaan! Saatiin myös pieni määrä kyssäkaalia, mitkä neiti söi hyvällä ruokahalulla. 


Syyskuun alussa oli vielä näin vihreää! 


Kasvihuoneesta tuli kesäkäyttöön hyvät määrät tomaattia, kurkkua ja salaattia. Paprikaa tuli vähän, mutta kyllä muutama kerettiin syömään.
Tomaattia ja kurkkua tuli viime vuoteen verrattuna vähemmän. Viime vuonna sain tehtyä muutamat satsit tomaattimurskaa, tänä vuonna en ollenkaan.




Vesimelonin & kesäkurpitsan siemeniä kuivumassa ensi vuotta varten. Kanelitanko myös kuivumassa seuraavaa hillosatsia varten. 

Munakoisoa saatiin myös muutamaan ruokaan. Ja pari vesimelonia. 

Voivottelin koko kesän ajan, etten saanut riittävästi mausteita kuivattua. Noh, kyllä ihan kiitettävä satsi tuli, vaikka jaloissa roikkui kaksi hidastetta (lue:lapset). Lipstikkaa ei tänä vuonna tullut purkitettua ollenkaan, mutta edellisvuotista on vielä, niin pystyi hyvin jättämään sen tänä vuonna väliin.



Perusmausteet, eli oreganot, kyntelit, timjami (uusi!), ja villiyrtit (nokkosta, vuohenputkea, siankärsämöä..) on purkitettu. Tänä vuonna sain hieman enemmän villiyrttejä kerättyä kuin aiemmin...




Mehuja ei tehty tänä vuonna kauheasti. Viime vuotisia mehuja on vielä pakkasessa paljon, joten ei nähty tarvetta tehdä. Mehumaijalla muutaman vuoden tauon jälkeen tein raparperi-mansikkamehua ja (olikohan muistaakseni) aronia-omenamehua. Siinä ne..

Metsän antimista ollaan saatu sieniä, mahlaa ja marjoja. Marjat olen tosin suurimman osan saanut anopilta, koska itse en ehtinyt metsään kesällä niin paljon kuin olisin halunnut.. Onneksi suvussa on ahkeria marjastajia, niin saatiin mekin marjoja pakkaseen.


Tänä vuonna tein jääkaappiin säilöön omenahilloa, aronia-omenahilloa ja kesäkurpitsapikkelsiä. Anoppi teki heidän omista kurkuistaan kurkkusalaattia.
Kesäkurpitsapikkelsi oli miellyttävä yllätys. Ei niin houkuttelevan näköistä syötävää, mutta oli todella hyvää! Kesäkurpitsa on aiemmin tuottanut päänvaivaa, miten sen säilöisi. Nyt löytyi ainakin yksi tapa.





Saatiin viikonlopun aikana kasvimaa tyhjäksi. Ukko taas tyhjensi pikkuneidin  kanssa kasvihuoneen.
Nyt on sato korjattu, ensi vuonna sitten uudestaan.
Saatiin varmaan eniten perunoita, porkkanoita, sipulia ja palsternakkaa. 
Laitettiin paljon tuttuja ja turvallisia, mutta päästiin kokeilemaan myös paljon uutta, kuten munakoisoa, vesimelonia ja kurpitsaa.


Nyt sitten kohti lunta ja viimaa. Talvi saa tulla. :) 

Muksut innoissaan räntäsateesta. 

11 kommenttia:

  1. Tuota kesäkurpitsapikkelssiä olisi kiva maistaa! Onnittelut hienosta sadosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi pikkelsi sopi ainakin hyvin lihapiirakoiden kanssa.

      Poista
  2. Ihanaa satoa olette saaneet! Meillä vesimelonit epäonnistuivat tänä vuonna ja jäimme niistä nyt kokonaan ilman satoa. Meilläkin on pilttipurkit käytössä kuivattujen yrttien säilytyksessä. Mukavaa lokakuuta!

    VastaaPoista
  3. Vau mikä sato, ja mahtava tuo vesimeloni <3 Meillä on vielä niin kasvimaan kuin -huoneenkin tyhjäys edessä. Sopivasti tuntuu aina maailmanlopun influenssa alkavan, kun pitäisi saada mökki ja maat talviteloille :D No, eiköhän tässä vielä ehdi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai sitten kaatosateet, kun pitäisi repiä juureksia maasta.. :/ Onneksi tänä vuonna saatiin pikkuhiljaa tyhjennettyä, niin ei tullut semmosta loppupaniikkia, niin kuin yleensä... 😅

      Poista
  4. Ei se talvi sentään vielä saa tulla. Suppiskausi on vasta alussa, ja koska kanttarellejä ei saanut pakkaseen yhtään täytyy suppiksia kerätä kahta kauheemmin. :)

    VastaaPoista
  5. Ai, täälläpäin taas ollaan löydetty ennätysmäärä juuri kantarelleja.. :) Juu, kyl niitä sieniä ensin ja sitten vasta saa tulla.. ;D

    VastaaPoista
  6. Ihana vesimeloni, minä tyrin omani. Hyvin saitte satoa tekin. Tuntuu, että muutamia poikkeuksia lukuunottamatta meillä on ollut aika hyvä vuosi sitten kuitenkin! Kasvihuoneen ja -maan tyhjennyksessä on aika kova urakka. Minulla oli taimet tuettu naruilla kasvihuoneessa ja jo pelkästään niiden narujenkin setvimiseen meni hyvä tovi. Noh, tästäkin oppineena ensi vuonna laitan kyllä vähemmän taimia..

    VastaaPoista
  7. Tuo vesimeloni kiehtoisi, taapero rakastaa sitä ja me muutkin syömme sitä enemmän kuin mielellämme.

    Tuo kesäkurpitsapikkelssi kuulostaa mielenkiintoiselta, oletko julkaissut sen ohjeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni löysin reseptin Kotikokki-sivulta kun laittoi reseptihakuun. Sieltä mä melkein kaikki reseptit oonkin helposti löytänyt. :)

      Poista

Mites edellinen vuosi menikään..

 Aikamoinen vuosi taas takana..😁  Tuli katsottua suurin piirtein kuvat läpi kännykästä ja siitä aina näkee, mitä kaikkea on vuoteen mahtunu...