keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Omavaraisuudesta..



Tuolla aiemmin jossain postauksessa oli joku kysellyt meidän omavaraisuudesta. Aluksi tuli jotenkin semmoinen olo, että eihän meillä nyt niin omavaraisia olla.. Kunnes sitten aloin asiaa tarkemmin pohtimaan ja ollaan me varmaan vähän omavaraisempia kuin perus kaupungissaeläjät.. Tähän on vaan jo niin tottunut, tämä on meillä peruselämää jo ollut muutaman vuoden ajan, ja jotenkin nykyään omavaraisuudesta on tullut vähän jopa muotisana/-asia.... Mutta jonkin asteista omavaraisuutta meilläkin, aloitetaas..

...Vaikka aluksi talosta...
Meillä on puulämmitys.. Muutama hassu patteri löytyy, mutta nekin on säädetty että kun lämpötila sisällä menee sinne 15 asteen tienoille, niin vasta sitten ne lämpiää.. Mutta talomme pääsääntöisesti lämpeää puilla, keittiössä puuhellalla ja makuukammarissa pönttöuunilla.
Puita ollaan toistaiseksi saatu omasta pihasta. Pari isoa koivua ja kuusi kaadettiin 4-5 vuotta sitten pihasta ja niistä sai paljon klapeja varastoon. Varasto on hyvin tyhjentynyt tässä parissa vuodessa nyt takkojen ollessa aktiivikäytössä ja parhaillaan ukko harventaa saunan takana olevaa sekametsää, joista saadaan lisää puita tulevaan. Puiden loppuessa tontilta joudutaan joko turvautumaan ukon toiseen metsätonttiin tai sitten vaan ostetaan jostain klapeja lisää.

Lisää talosta.. Meillä on kuivakäymälä. Eli vesivessa puuttuu.. Vesihanat löytyy kyllä vessasta ja keittiöstä, mutta siinä ne sitten onkin.. Meillä menee semmoset 3-4 kk ennen kuin tarttee huussia tyhjentää. Tulevaisuudessa on kyllä tarkoitus tulla vesivessa, ukon pitäisi vaan ensin aloittaa se kylpyhuoneremppa.... Täytyy kyllä tosin mainita,että kyllä tuo (etenkin näillä pakkasilla) ulkohuussin voittaa. Saa olla lämpimässä.. :D

Sauna.. Siitä olikin aiemmin juttua... Eli puusauna, jossa sangoilla pestään.. Simppeli, kunhan vaan aina jaksaa lämmittää saunan vaan ensin..

Noh, ulkona olevia asioita sitten.... Onhan meillä kasvimaa, perunapelto ja mansikkarivistöt.


Viime vuoden kasvimaata.


Kasvimaata ollaan nyt muistaakseni 5 vuotta viljelty.  Siellä on perus porkkanat, palsternakat ja punajuuret. Viime vuonna lantut ja nauriit epäonnistuivat jostain syystä...
Maustekasveja myös jonkin verran tulee kasvimaalla kasvatettua. Ja kesän aikana kuivattua, niin on tiettyjä itsekasvatettuja mausteita kaapissa pitkään.






Perunaa meillä on aina hyvin.. Vaikka miten minä niitä keittäisin ja jakaisin sukulaisille, ei ne silti varastosta lopu.. :D


Viime vuonna perunapellolla oli ekaa kertaa pikku apuri mukana.

Vielä on viime vuotisia jäljellä. Porkkanoista näkee kokoeron millaiset olivat sadon pienimmät ja suurimmat.



Pikku peltolänttien lisäksi meillä on pensaita. Löytyy aroniaa, eri viinimarjoja ja raparperia. Niitä hyödynnetään kesän aikana ja viinimarjat menevät ukon toimesta joka vuosi mehuiksi pakkaseen.


v. 2015 aikainen kasvimaa.




Lisäksi meillä on pari kompostia.. Yksi peruskomposti jonne lykätään ruuantähteet ympäri vuoden..


Lämpimänä on pysynyt -20 asteen pakkasillakin!


..Ja saunan takana toinen, en nyt muista kutsuttiinko sitä avomaakompostiksi, mutta siellä se on paljaalla maalla, kaikki edellisvuoden heinät, hevosenlannat ja käymäläjätteet. Pari vuotta saa aina maatua, ja sitten voi pikkuhiljaa heitellä pelloille. Hevosia meillä ei muuten ole... :D Saadaan aina anopin toimesta jostain tallilta vähän lannoitetta, anoppi myös omille kasvimailleen laittaa..

Loppukesästä ja syksystä tulee sitten käytyä marjoja ja sieniä metsistä etsimässä. Ja kesän ajan yritän hyödyntää muutakin luontoa, eli vaihtelevasti keräilen myös villiyrttejä.. Viime vuonna sekin harrastus taisi rajoittua voikukkaan ja maitohorsmaan. Enkä silloin viitsinyt pikkuneidin läsnäollessa kauheasti keräillä, kun piti paremminkin opettaa ettei kaikkea laiteta suuhun.. :/ 

Tässä ehkä ne mitä nyt tuli mieleen.. Minusta tuntui vähäiseltä toiminnalta, mutta nyt kun niitä tässä listasi niin ihan mukavasti, etenkin vihannespuoli, saadaan itse tuotettua itsellemme.. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mites edellinen vuosi menikään..

 Aikamoinen vuosi taas takana..😁  Tuli katsottua suurin piirtein kuvat läpi kännykästä ja siitä aina näkee, mitä kaikkea on vuoteen mahtunu...